فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1389)

نشریه جاویدان خرد
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا اکبریان صفحه 5
    ملاصدرا، که در ابعاد نظری و عملی، نگاهی جامع به هستی و انسان دارد، نه مانند فارابی و ابن سینا، علم به فعل را برای تحقق آن کافی می داند، و نه مانند سهروردی، معتقد است علم فعلی برای تحقق فعل کافی است. از نظر او، نه اراده و فعل، اولی و ذاتی، و عقل و نظر، ثانوی و تبعی است، آن طور که اشاعره بر آن بودند؛ و نه عقل و نظر، اولی و ذاتی، و اراده و فعل، ثانوی و تبعی است، آن طور که معتزله می گفتند. بر اساس چنین نگرشی است که ملاصدرا از رابطه میان نظر و عمل بحث می کند، و نظریاتی متفاوت با فیلسوفان قبل از خود در تبیین عقل عملی و مباحث فلسفه اخلاق، فلسفه سیاست و هم چنین صفات رئیس اول مدینه عرضه می کندتبیین نظریه ملاصدرا در خصوص نسبت میان نظر و عمل، و نشان دادن نتایج فلسفی آن در حوزه حکمت عملی به عنوان نظریه ای که در آن عقلانیت، معنویت و نظام ارزشی و قانونی مبتنی بر شریعت، تفسیر واحد و هماهنگی پیدا می کند، هدف این مقاله است. این مقاله هم چنین ابعاد مختلف نظر ملاصدرا را در مقایسه با نظر پیشینیان، و نقد آن را در مواجهه با مسایل و مشکلات جدید در حوزه عمل تحلیل می کند. این که ملاصدرا به این بخش، کمتر اعتنا کرده یا به طور مستوفا در همه زمینه های آن بحث نکرده یا بیشتر به جانب اخلاق فردی با صبغه عرفانی و باطنی رفته و برای آن در برابر امور نظری، حقیقتی مشابه قایل نشده است، جای سوال و تامل دارد. چنانچه به خود اجازه دهیم که در تقسیم-بندی ارسطویی حکمت به حکمت نظری و عملی تجدید نظر کنیم، و در خصوص نسبت میان فکر و اراده و در نتیجه، نسبت میان نظر و عمل، دیدگاهی متفاوت با دیدگاه فارابی و ابن سینا و حتی ملاصدرا عرضه کنیم، چنان که علامه طباطبایی چنین کرده است، می توانیم حکمت عملی را جایگاه رفیعی بخشیم.
    کلیدواژگان: نظر و عمل، حکمت عملی، انسان، ادراکات حقیقی، ادراکات اعتباری، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • سید حمیدطالب، زاده صفحه 29
    ادراکات اعتباری، عنوان مقاله ی ششم از کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم علامه طباطبایی است و همیشه از آن به ابتکاری فلسفی تعبیر شده و صاحب نظران درباره ی آن سخن ها گفته و اظهارنظرها کرده اند. این نوشته از زاویه ای دیگر به آن مقاله نگریسته، ارتباط آن را با مبانی فلسفی علامه طباطبایی از نظر گذرانده، نسبت آن را با حکمت عملی در سنت فلسفه ی اسلامی مورد بحث قرار داده و خواسته است بگوید ادراکات اعتباری با رویکردی وجودی به نظر و عمل نگریسته، آن ها را در منظری وجودی به هم پیوند داده، برای نخستین بار از جایگاه وجودی انسان، حکمت نظری و عملی را با هم مرتبط ساخته و در اثنای این تبیین اندیشمندانه، دریچه ای گشوده است تا بتوان به امکانات تازه ای برای علوم انسانی معاصر اندیشید.
    کلیدواژگان: استعاره، اعتبار، موجود طبیعی، حرکت جوهری، وجود رو به تمامیت، وجوب
  • قاسم کاکایی، اشکان بحرانی صفحه 65
    مقاله ٴ حاضر به تقابل میان دو نگرش عمده درباره ٴ عرفان و تجربه ٴ عرفانی، یعنی جریان تجربه گرایی و جریان ضد عرفان می پردازد. در این نوشته، ابتدا مولفه های اصلی هر یک از دو جریان اصلی معرفی و بررسی می شوند. از سویی، تجربه-گرایی، که از اندیشه های ویلیام جیمز متاثر است، به نقش تجربه های فردی و احوال خارق العاده و تجربه های وجدناک عارفان اهمیت می دهد و تجربه را معرف و نشانه ٴ امر عرفانی می داند. در مقابل، جریان ضد عرفان، که عمدتا در نوشته های دنیس ترنر بازتاب یافته است، به تجربه گرایی نقدهایی جدی وارد می-کند. به باور هواداران ضد عرفان، امر عرفانی متکی و مبتنی بر جماعت و اعمال و افکار جماعتی است. بر همین اساس، ضد عرفان بر دیدگاه تجربه گرایی نقدهایی وارد می کند، نقدهایی در خصوص نقش تجربه در معنویت قرون وسطا، چرخش در سنت معنوی مسیحیت، خوانش تاریخ معنویت مسیحی و هم چنین خوانش تجربه گروانه از متون قرون وسطا. در خاتمه ٴ مقاله، به نقد و داوری آرای هر یک از دو جریان می پردازیم.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی، ضد عرفان، معنویت مسیحی، الاهیات سلبی، تجربه ٴ عرفانی، آگاهی عرفانی
  • سید حسین موسویان، سعید انواری صفحه 101
    رساله الاحجار الشداد رساله کوچکی از ملا محسن فیض کاشانی است که در ابطال نظریه جزء لایتجزا (جوهر فرد) نگاشته شده است. این رساله که تا کنون منتشر نشده است، حاوی بیست وسه برهان در نفی جوهر فرد و پاسخ به هفت شبهه و استدلال طرفداران این نظریه است. تصحیح انتقادی حاضر بر اساس دو نسخه صورت گرفته است، که تا کنون تنها نسخه های شناخته شده از این رساله به شمار می آیند. هم چنین، در تحلیل محتوایی رساله، منابع اقتباسی فیض کاشانی در تدوین آن مشخص شده است.
    کلیدواژگان: فیض کاشانی، جوهر فرد، جزء لایتجزا، نظام، ملاصدرا
  • مقالات انگلیسی
  • غلامرضا اعوانی صفحه 5
    مسئله ای که در این مقاله مطرح می شود این است که آیا چیزی به عنوان «فلسفهٴ مشرقی» وجود دارد، و اگر وجود دارد، ویژگی های اصلی و علایم مشخصه آن چیست، و مهم تر از همه، آیا دربارهٴ فلسفه به طریقه ای مشرقی می توان بازاندیشی کرد؟ فیلسوفان مسلمان وقتی با میراث عظیم علم و فلسفهٴ یونانی مواجه شدند، و جان مایهٴ فلسفهٴ یونانی را دریافتند و کوشیدند تا آن را تداوم بخشند و آن را به آنچه آنها حکمت مشرقی نامیدند، ارتقاء دهند، به پرسش فوق پاسخ دادند. ما با جستجوی پیشینه و تکامل این ایده در فلسفهٴ اسلامی، کوشیده ایم به سئوال دربارهٴ اینکه اولا اعمال اصول فلسفهٴ مسمی به مشرقی برای توسعه و تعمیق دریافت از فلسفه، و ثانیا دست یابی به برداشت واحدی از فلسفه که بتواند سنت-های فکری شرقی و غربی، هردو را در بر بگیرد، چگونه امکان پذیر است، پاسخ دهیم.
    کلیدواژگان: فلسفهٴ شرقی، فلسفهٴ اسلامی، ابن سینا، غزالی، سهروردی، ابن طفیل، ابن عربی، ابن رشد، مشرق (اشراق) زدایی از فلسفه، ارتباط امروزین
  • علی نقی باقرشاهی صفحه 41
    مقاله حاضر به بررسی عناصر نوافلاطونی در اندیشه دو فیلسوف جهان اسلام و جهان مسیحیت یعنی شهید مطهری و قدیس آگوستین در مواجه آنها با مسئله شر می پردازد. شهید مطهری یکی از نمایندگان معاصر فلسفه اسلامی بوده و از موضع حکمت متعالیه ملاصدرا به بررسی مسئله شر می پردازد. او در حیات علمی خود همواره می کوشید به مسائل دینی مسلمانان پاسخ منطقی داده و در مسائل کلامی نیز رویکرد استدلالی داشته باشد. آگوستین نیز از برجسته ترین فیلسوفان مسیحی بوده که در پرتو فلسفه نوافلاطونی کوشید بنیان های فکری مسیحیت را مستحکم کند و آراء او منشاء الهام بسیاری ازمتفکران قرون بعدی مسیحیت بود. همان طور که معلوم است، مسئله شر یکی از مسائل اصلی عدل الهی بوده و ارتباطی با مفهوم خدا دارد. نکته اصلی در مسئله شر این است که چگونه وجود شر با وجود خدا جمع شدنی است. آگوستین در مواجههٴ با این سوال دربرهه ای از عمر خود تحت-تاثیر مانویت بود، زیرا مانویان به منشاء مستقلی برای شر قائل بودند. ولی بعد از مدتی تحت تاثیر مکتب نوافلاطونی به این نتیجه رسید که شر عدمی است. شهید مطهری نیز اعتقاد داشت که شر عدمی است. البته، هرکدام در این خصوص دیدگاه خاصی داشتند که در این مقاله به آنها پرداخته می شود. آگوستین از موضع دین مسیحیت به مکتب نوافلاطونی نگاه می کرد، از این رو، در برخی موارد با آن موافق نبود. ولی با وجود این، برخی از متکلمان مسیحی او را متهم می کردند که او تحت تاثیر مکتب نوافلاطونی است و آراء او ربطی به مسیحیت درست کیشی ندارد.
    کلیدواژگان: نوافلاطونی، مطهری، آگوستین، خدا، خیر، شر، عدل الهی
|
  • Reza Akbarian Page 5
    Unlike FΪrΪbi and Ibn SìnΪ, who thought that knowledge of things is sufficient for their actualization, or Suhrawardì, who thought that knowledge of actions is sufficient for their actualization, MullΪ ĢadrΪ had a comprehensive or holistic view of Being and the human state in both the theoretical and practical aspects of his philosophy. He did not agree with the Asha‘rites who thought that volition and practice are primary and essential, and reason and theory are secondary and peripheral. Nor did he agree with the Mu‘tazilites who thought that reason and theory are primary and essential, and volition and practice are secondary and peripheral. Rather, MullΪ ĢadrΪ considered the soul as a unified being with dual aspects of theoretical and practical reason. It is on the basis of such a view that he discusses the relation between theory and practice and propounds various theories different from those of previous philosophers on ‘practical reason’, ethical philosophy, political philosophy and the qualities of ruler.This paper aims at exposing MullΪ ĢadrΪ’s view on the relation between theory and practice and its philosophical implications in the area of practical reason. In this connection, ĢadrΪ’s thought is presented as one in which rationality, spirituality and the religious value system find a unified and holistic interpretation. This paper also tries to analyze various aspects of MullΪ ĢadrΪ’s view in relation to those of previous philosophers, and the way it encounters and treats new practical questions and problems. It is contentious to maintain that ĢadrΪ did not pay enough attention to this part of philosophy, did not deal with it thoroughly, was more inclined to talk about individual ethics with a mystical or esoteric tone, or that he did not take the practical aspect of philosophy as seriously as he took its theoretical aspect. A final goal of this paper is to show that, if we allow ourselves to revise the Aristotelian division of philosophy into theoretical and practical, and offer a different view from those of FΪrΪbi, Ibn SìnΪ, or even MullΪ ĢadrΪ on the relation between theory and practice—as ‘AllΪmah ĤabΪĥaba’ì did—we would be able to elevate the status of practical philosophy in contemporary discussions.
  • Seyyed Hamid Talebzadeh Page 29
    ‘Conventional concepts’ (idråkåt-i i‘tibårì) is the title of the sixth essay of the book The Principles of Philosophy and the Method of Realism by ‘Allåmah Ĥabåĥabå'ì. Since the publication of that book, 'conventional concept's has been an idea synonymous with philosophical innovation, the adherents of this view having said much about it. This present work takes a different look at that essay, investigating its relation to the sources of ‘Allåmah Ĥabåĥabå’ì’s philosophy, and discussing its connection with practical philosophy (ĕikmat-i ‘amalì). Moreover, this article, by recourse to the existential approach, for the first time considers practical and theoretical philosophy from the unified perspective of the existence of the human being. It regards all ‘conventional concepts’, whether theoretical or practical, as instruments for developing and promoting human existence; and explains the possibilities inherent in the idea of ‘conventional concepts’ for opening new windows for philosophical thought in the human sciences.
  • Ghasem Kakaie, Ashkan Bahrani Page 65
    This paper discusses the confrontation between two major approaches toward mysticism and mystical experience, namely those of experientialism and anti-mysticism. In the first part of the paper, the chief elements of the two approaches are introduced and discussed. On the one hand, experientialism, influenced by William James, underlines the role of individual and extraordinary experiences and ecstatic states, and identifies mysticism through such experience. On the other hand, anti-mysticism, chiefly reflected in the works of Denys Turner, criticizes experientialism on several grounds. According to anti-mysticism, the mystical approach is actually based on communal acts and thoughts, not individual experiences. Based on this view, anti-mysticism criticizes experientialism in its analysis of the role of experience in mediaeval spirituality, the shift in Christian spirituality, its reading of Christian spiritual history, as well as its reading of mediaeval texts. In the final part of the paper, both approaches are evaluated and adjudicated.
  • Seyyed Hossein Mousavian, Saeed Anvari Page 101
    Al-AĕjΪr al-shidΪd is a short work of MullΪ Muĕsin Fayą KΪshΪnì, which was written to show the falsity of the theory of ‘a part which cannot be further divided’ (juz’ la yatajazza’u) or the theory of the ‘atom’ or ‘indivisible part’ (jawhar-i fard). This treatise, which has not been published till now, contains twenty-three philosophical proofs for the non-existence of the atom, and responses to seven doubts and demonstrations by the adherents of this view. The present critical edition was prepared on the basis of two manuscript copies, which so far may be counted as the only known copies of this work. Moreover, in analyzing the contents of this treatise, the sources used by KΪshΪnì in its composition have been identified.
  • Gholamreza Aavani Page 5
    The question to be posed in this article is whether there is such a thing as an ‘oriental philosophy’, and if so what are its main features and distinctive marks, and most important of all, can we rethink philosophy in an oriental way? This question was answered by Muslim philosophers when they encountered the vast heritage of Greek science and philosophy and, having themselves imbibed the gist of Greek philosophy, tried to maintain and transcend it to reach what they called Oriental Wisdom. Having traced the history and development of this idea in Islamic philosophy, we have tried to answer the question as to how it is possible to apply the principles of the so-called Oriental Philosophy first to broaden and deepen our conception of philosophy, and again to achieve a unified conception of philosophy which might embrace both the eastern and western traditions of thought.
  • Ali Naqi Baqershahi Page 41
    The present article is an attempt to shed some light on the Neo-Platonic elements of two philosophers of the world of Islam and the world of Christianity—Murtaąå Muĥahharì (1919-1979) and St. Augustine (354-430 A.D.)—in dealing with the problem of evil. The former was a contemporary exponent of Islamic philosophy whose point of departure was Mullå Ģadrå’s al-Ĕikmah al-muta‘åliyah (Transcendent Theosophy). In his intellectual life, he sought to resolve the religious and intellectual problems of contemporary Muslims, and even approached theological issues in a rational manner. The latter, one of the most important Christian philosophers to have ever lived, sought to give Christianity a firm intellectual foundation in Neo-Platonism, and inspired the West for centuries.It is well known that the problem of evil is at the heart of theodicy, an issue that concerns not only the world, but also the conception of God. The central question may be stated simply: how can both God and evil exist at the same time? To find a solution to this problem, Augustine at one point in his life took recourse to the Manichaean worldview, and considered evil as a separate entity from the Good, with a separate source. Later on, however, he became attracted to Neo-Platonism and came to consider evil as a privation of the Good. In Neo-Platonism, the Good is equated with Being, while evil is associated with privation of the Good, and thus ‘non-Being’. With reference to Neo-Platonic ideas, both Muĥahharì and Augustine considered evil as a privation of the Good and affirmed the identity of Being and Goodness. Apart from Neo-Platonic ideas, they also independently developed their own ideas with regard to the problem of evil. Augustine approached Neo-Platonism with reference to Christianity, and in certain cases disagreed with Neo-Platonism in order to show his commitment to Christianity. Nevertheless, some Christian thinkers undermined Augustine’s claim to be grounded in the authority of Scripture, and insisted that his Neo-Platonic philosophy has nothing to do with orthodox Christianity.